Viata fara masina

economie-europa-recesiune-shutterUn alt “current” aparut dupa ultima recesiune economica in Statele Unite este acela de simplificare a vietii, un current nascut din necesitatea de a scadea costurile vietii in conditiile scaderii veniturilor.

Cautand pe diverse bloguri americane noutati despre domeniul masinilor de inchiriat, al ultimelor masini uzate aparute pe bursa de rent a car am gasit cateva informatii interesante.

Folosirea masinilor de la companiile de rent a car este vazuta ca o utilitate majora nu numai in Romania. Se pare ca inchirierea unui autoturism la Bucuresti este acelasi cu inchirierea unei masini oriunde in lume, beneficiile fiind aceleasa.

Dar sa aruncam o scurta privire asupra acestui process de simplificare a vietii prin eliminarea masinii si folosirea in caz de nevoie a serviciilor unei firme de inchirieri auto.

Unul dintre articolele ca mi s-au parut interesante este oarecum povestea unei familii de doua persoane care, la trei ani dup ace au vandut cele doua masini pe cere le aveau se intreaba de ce nu au facut acest lucru mai demult?

Se considera ca masina inseamna bunastare, dar, familia respective a constatat dup ace au vandut masinile ca, lunar le raman in buget cel putin a cincea parte din venitul lunar, bani care altfel mergeau  in intretinerea acestor masini.

Teama de “lipsa de ajutor” in caz de nevoie, daca exista o urgenta medicala pentru noi sau, de ce nu, pentru animalele de companie, sau orice alt gen de urgenta, este o alta motivatie pentru care alegem sa avem un autoturism.

Renuntarea la autoturismul personal, mai ales acum, cand inchirierea unei masini este atat de simpla si accesibila ca prêt a adus familiei prezentate mai sus diverse avantaje clare, cuantificabile: cheltuieli mai mici, timp mai mult (prin evitarea pierderi timpului cu parcare, spalarea, intretinerea, deplasari pentru plata taxelor, etc), a crescut gradul de socializare precum sic el de sanatate deoarece au inceput sa foloseasca mai mult bicicletele.

Renuntarea la anumite obiceiuri, destul de costisitoare ne poate intradevar, simplifica viata. Multe dintre obiceiurile noastre sunt create de catre curentul consumist care ne-a atras ani de zile.

Azi realizam ca putem renunta, in anumite cazuri, la multe obiceiuri, lucruri sau servicii si putem inchiria, daca avem nevoie neaparata, de multe ori  actul inchirierii avand si o valoare ecologica.

Tags: , ,

Leave a Reply