Legislatia auto – modificari la inceput de 2015

legislatie-autoCu putin mai mult de doua luni in urma soferii au fost nevoiti sa se puna la curent cu noile modificari ale Codului Rutier, publicate in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015 si intrate in vigoare incepand cu 14 februarie 2015. Trebuie mentionat ca modificarile survin ca urmare a necesitatii alinierii continue la legislatia europeana din domeniu.

Ca o completare, desi au fost cateva discutii pe tema unor eventuale majorari ale amenzilor rutiere odata cu modificarile din 15 ianuarie insa singurele modificari asupra amenzilor vor ramane cele valabile incepand cu 1 ianuarie, modificari aparute ca urmare a cresterii salariului minim pe economie la 975 lei, noua valoare a unui punct-amenda fiind de 97,5 lei, respectiv 10% din salariul minim pe economie.

Clasele de sactiuni raman in continuare aceleasi, dupa cum urmeaza:

a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă

b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă

c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă

d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă

e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă (doar pentru persoane juridice)

Revenind la modificarile legislatiei rutiere, cea mai importanta dintre ele este schimbarea regimului de transport al copiilor. Astfel, noile norme impun soferilor ca transportul copiilor cu inaltimea de cel mult 135 cm sa se efectueze in autovehicule ce au sisteme de siguranta (centuri) pentru sofer si pasageri doar daca cei mici sunt prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii. In cazul copiilor ce depasesc inaltimea de 135 cm se aplica aceeasi regula, fiind insa valabila si purtarea centurilor de siguranta pentru adulti, reglate insa pentru a nu trece peste zona gatului sau fetei. Tot in ceea ce priveste transportul copiilor, de aceasta data cu varsta de pana la 3 ani, se specifica faptul ca acestia nu pot fi transportati in autovehicule neechipate cu sisteme de siguranta.

Schimbarile au asadar ca tema generala siguranta, caz particular de aceasta data fiind siguranta pasagerilor, aspecte ce sunt tratate din ce in ce mai atent si de constructorii auto, ultimii doi ani fiind o perioada marcata de dotarea autoturismelor cu din ce in ce mai multe sisteme de siguranta active si pasive, intr-un demers de a de scoate sofatul din paginile negre ale istoriei.

Tags: ,

Leave a Reply