Amenzi mai mari odata cu noul Cod Rutier

875249Hotararea Guvernului nr. 11/2015 – publicata in Monitorul Oficial in 15 ianuarie 2015- pentru modificarile si completarile Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002 in ceea ce priveste circulatia pe drumurile publice prevede amenzi mai mari pentru conducatorii auto. Modificarile aduse au intrat in vigoare in luna februarie a acestui an, desi acestea fusesera propuse de catre Directia Rutiera inca din toamna 2014.

Cei mai multi dintre conducatorii auto vor fi cu siguranta interesati de modificarile aduse in ceea ce priveste sanctiunile contraventionale, fie ca este vorba despre conditiile de acordare, fie de valorile acestora. Noua hotarare aduce sanctiuni contraventionale si pentru biciclisti, nu doar pentru conducatorii auto.

Amenda maxima este de 9600 lei

O principala modificare pe care noul Cod Rutier o prevede este marirea amenzii maxime pe care o poate primi un sofer. Cea mai mare suma este 9600 lei, iar situatiile grave pentru care se aplica aceasta sanctiune sunt urmatoarele:

  • Soferul nu opreste la trecerea la nivel cu calea ferata desi atat semnalele sonore, cat si cele luminoase sunt pornite
  • In cazul producerii unor accidente rutiere soferii implicati au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.

Amenzile pentru cele mai des intalnite greseli in trafic

In continuare raman valabile obligativitatea purtarii centurii de siguranta si interzicerea vorbitului la telefon in timpul condusului, insa amenzile sunt mult mai mari decat inaintea hotararii. De mentionat este faptul ca devine obligatorie purtarea centurii si de catre pasagerii din spate. Amenda pentru nerespectarea celor mentionate anterior ajunge la 1600 lei, adica o valoare de 10 ori mai mare decat pana acum.

O data cu modificarile devine obligatoriu scaunul auto pentru copii si purtarea centurii de siguranta de catre minori. “Nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de a se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate” atrage 3 puncte de penalizare, plus 4-5 puncte de amenda, adica pana la 450 lei de achitat.

Soferii grabiti nu sunt nici ei iertati. Pentru trecerea pe culoarea rosie a semaforului amenda este de 4000 lei, iar pentru depasirea limitei de viteza cu 51-60 km/ora amenzile sunt cuprinse intre 720 şi 1600 de lei, plus suspendarea permisului de conducere pentru 90 zile. Daca limita de viteza este depasita cu mai mult de 60 km/ora amenda creste si poate fi cuprinsa intre 1680 şi 4000 de lei, iar permisul va fi retinut pentru 180 de zile.

Unii soferi nu se temeau de amenzi si nici nu se grabeau sa le achite. Noua HG nr. 11/2015 prevede suspendarea permisului de circulatie pentru soferii care nu isi achita amenzile.

Tags: , , , ,

Leave a Reply